Met het nieuwe leenstelsel moet je als student meer werken om minder te hoeven lenen. Gelukkig zijn de mogelijkheden om te werken eindeloos, maar hoe vind je nou die ene leuke studentenbaan, die goed bij je past en ook nog te combineren is met je studie?
Het belangrijkste is om erachter te komen wat je leuk vindt en wat bij je past. Sommigen willen graag een bijbaan die aansluit op hun studie, terwijl anderen hun werk juist
gebruiken om even niet met de studie bezig te hoeven zijn. Dit is voor iedereen anders en geen van beide is fout. Je hoeft nog niet op zoek te gaan naar je droombaan, al mag dat natuurlijk wel. Later heb je nog alle tijd om die ene, perfecte baan te vinden.
Kun je voetballen en ben je gek op kinderen? Vraag dan eens bij een lokale voetbalclub of ze nog jeugdtrainers zoeken. Ben je graag de hele dag in de buitenlucht? Misschien schuilt er dan wel een geweldige kranten- of folderbezorger in je. Om je te helpen ontdekken wat er bij je past, nemen we je in vogelvlucht mee door een aantal bekende en minder bekende bijbanen voor studenten.
KERNWOORDEN:
servicegericht & verantwoordelijk
De ideale bijbaan voor studenten die het leuk vinden om auto te rijden. Je haalt je klanten op en brengt ze – meestal in hun eigen auto – naar de plaats van bestemming. Soms moet je daar op ze wachten, om ze later weer terug te brengen; in die periode kun je dan mooi even studeren. Wel moet je natuurlijk in het bezit zijn van een auto¬rijbewijs. Bij sommige bedrijven geldt de eis dat je je rijbewijs al een bepaalde periode moet hebben (bijvoorbeeld 2 jaar).
KERNWOORDEN:
sociaal & geduldig
Een bijzonder studentenbaantje waar je misschien nog niet over gehoord hebt: ouderen die wel wat gezelschap kunnen gebruiken en daar studenten voor inschakelen. Als student word je gematcht met een senior op basis van jullie interesses en daarna ga je regelmatig op bezoek voor hulp bij de dagelijkse bezigheden en om samen leuke dingen te doen. Voor studenten is dit een mooie manier om mensen van een andere generatie te leren kennen en maatschappelijk relevant werk te doen. Dit laatste vinden toekomstige werkgevers trouwens ook heel interessant!
KERNWOORDEN:
flexibel & aanpakkerig
Perfect voor studenten die graag flexibel willen zijn: schoonmaken kun je namelijk meestal zelf inplannen. Voor dit baantje is het natuurlijk belangrijk dat je niet vies bent van een beetje goed schrobben. Het voordeel is wel dat je lekker je eigen gang kan gaan en met niemand rekening hoeft te houden: muziekje aan en poetsen maar.
KERNWOORDEN:
samenwerken & uitbundig
In studentensteden zijn vaak genoeg uitgaansgelegenheden waar ook studenten. Hiervoor moet je wel een glimlach op je gezicht kunnen houden, ook als je een keertje moe bent. Horecawerk staat misschien niet bekend als het baantje waar je het meeste geld mee verdient, maar de fooien kunnen flink aantikken! Ook is het meestal prima te combineren met je studie. Zo kun je vaak in het weekend werken en komen daar misschien één of twee doordeweekse nachten bij. Zorg er dan wel voor dat je de dag daarna geen ochtendcolleges hebt. Zoek naar websites van lokale uitgaansgelegenheden.
Je kunt ook aan de slag bij een horecauitzendbureau. Kijk bijvoorbeeld op www.miseenplace.nl.
KERNWOORDEN:
spontaan & representatief
Heb je een vlotte babbel en houd je wel van wat afwisseling in je werk? Dan is promotiewerk misschien wel wat voor jou. Op dit gebied zijn verschillende mogelijkheden: zo kun je nieuwe sponsoren werven voor goede doelen, maar ook samples uitdelen voor bepaalde merken of tastings houden in de plaatselijke supermarkt. Vaak hoef je niet altijd op dezelfde dagen te werken, maar kun jij zelf aangeven wanneer je kan. Ook dit is dus goed te combineren met je studie.
KERNWOORDEN:
sociaal & verantwoordelijk
Wie heeft dit niet gedaan op de middelbare school? Ook als student kun je natuurlijk oppassen. Veel ouders vinden het juist fijn om een wat oudere oppas te hebben, met meer verantwoordelijheidsgevoel. Dit bijbaantje is ook uitstekend te combineren met je studie: als de kinderen slapen, kun je rustig je huiswerk maken. Daarnaast verdient het goed. Vooral in grote steden kunnen studenten makkelijk een hoge prijs vragen: zo verdient een oppas in Amsterdam vaak wel € 10,- per uur!
Wil je toch liever een baan die goed aansluit op je studie, zodat je er later bij het solliciteren ook nog wat aan hebt? Denk dan eens aan bijles geven of een student-assistentschap! Vraag jouw onderwijsinstelling naar de verschillende mogelijkheden.
Wist je dat er uitzendbureaus zijn speciaal voor studenten? Kijk op www.asatalent.nl