Terug Lees dit artikel

Waar ga jij studeren?

Waar ga jij studeren?


Je hebt eindelijk een studie gevonden die bij je past, maar nu is de grote vraag: waar ga je studeren? Elke studentenstad heeft wel namelijk wel íets. In de ene stad zijn de kamers heel goedkoop, in de andere stad betaal je minder voor een biertje. Wat valt er te doen in jouw studentenstad? Lees hier alle ins and outs over de grootste studentensteden van ons land

Amsterdam

Gemiddelde kamerprijs: € 463,-


Amsterdam is een bruisende stad. Iedereen kent onze hoofdstad wel. Met maar liefst twee universiteiten en de hogescholen van Amsterdam is dit een van de grootste en leukste studentensteden. Het uitgaansleven is hier aan! Denk aan alle kroegen, clubs en (studenten)cafés rond het Leidseplein en Rembrandtplein. Elke dag - en nacht - is er wel wat te doen. Het is wel een van de duurste studentensteden als je kijkt naar de kamerprijzen. Het ligt er natuurlijk ook aan waar je zit: in de binnenstad betaal je veel meer per vierkante meter dan bijvoorbeeld in de Bijlmer. Gelukkig is er een uitgebreid ov-netwerk, waar je met een studentenkaart ook nog eens gratis gebruik van kunt maken.

Delft

Gemiddelde kamerprijs: € 336,-


Ga je aan de TU Delft of Haagse Hogeschool Delft studeren? Dan zit je met Delft als studentenstad goed! Niet alleen is het studentenleven erg levendig, een kamer is ook nog eens prima betaalbaar. Buiten het uitgaansleven op de Beestenmarkt worden er ‘s zomers festivals als Westerpop georganiseerd. Daarnaast organiseren studenten van de TU zelf ook een aantal festivals, gratis of voor een studentenprijsje. En wil je je aansluiten bij een studentenvereniging, dan heb je hier in ieder geval genoeg keuze: in Delft zijn maar liefst 24 studentenverenigingen te vinden.

Den Haag

Gemiddelde kamerprijs: € 421,-


De stad van de Tweede Kamer, het Binnenhof en… het studentenleven! Den Haag mag dan wel redelijk prijzig zijn, je krijgt er veel voor terug. Uitgaan bij Het Plein of de Grote Markt, losgaan bij poppodium het Paard van Troje, en vooral niet te vergeten: de zomerse strandfeesten in Scheveningen voor de ultieme summer vibes. Ook zijn er genoeg studenten-, studie- en studentensportverenigingen. Naast alle feesten zijn er allerlei andere activiteiten: in Den Haag kun je in de zomer vele summer schools doen op het gebied van vrede, recht en veiligheid. Daar staat de stad om bekend vanwege het Internationaal Strafhof. Een must voor iedereen met een gerelateerde studie.

Eindhoven

Gemiddelde kamerprijs: € 336,-


Eindhoven staat al langer bekend als de stad van Philips, GLOW en Theo Maassen. De TU Eindhoven is in de laatste jaren uitgegroeid tot een van de beste technische universiteiten van Europa en strijdt met de TU Delft om de titel beste TU van Nederland. Qua nachtleven valt er in Eindhoven veel te doen, the place to be is het Stratumseind (ook wel Stratum). Hier vind je meer dan 50 bars, clubs en cafés voor de meest uiteenlopende muzieksmaken. Wil je na het nachtleven overdag in het zonnetje genieten, dan is de Markt in Eindhoven een goede plek voor een drankje of lunch. De jacht op kamer is over het algemeen goed te doen, zeker in vergelijking met de TU-concurrent in Delft.

Groningen

Gemiddelde kamerprijs: € 346,-


Groningen is geen stad met studenten, maar het zijn studenten met een stad. Een op de vier inwoners studeert. Je kunt er een mooie avond én nacht hebben. Want er zijn namelijk flink wat uitgaansgelegenheden zónder sluitingstijd. Het kan dus goed zijn dat je wekker een keer afgaat in de club en je haastig naar je college moet! De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is ook zeker een aanrader voor de nieuwsgierige student die een jaartje in het buitenland wil studeren. De RUG heeft veel banden met universiteiten van over de hele wereld. Is het hbo toch iets meer voor jou? De Hanze-hogeschool staat eveneens bekend om zijn goede internationale betrekkingen.

Nijmegen

Gemiddelde kamerprijs: € 349,-


Een goed betaalbare kamer en ruim aanbod aan opleidingen, daarvoor kom je als student naar Nijmegen. Althans, dat denken je ouders. Jij gaat vooral voor de gemoedelijke sfeer, vele leuke tentjes en gezellige terrassen. Nijmegen heeft het allemaal. Gezien de ligging van de stad vind je er veel Brabanders en Limburgers, maar ook Duitsers die vooral voor de studies Pedagogiek en Psychologie komen. Studeren kan aan de Radboud Universiteit of de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Sporten doe je in het Universitair Sportcentrum, want een abonnement kost maar € 106,- per jaar. Daarvoor kun je kiezen uit tientallen sporten. Dus je kunt meteen die biertjes er weer af trainen.

Rotterdam

Gemiddelde kamerprijs: € 389,-


De havenstad en levensader van de handel in Nederland: Rotterdam. Natuurlijk bevindt zich in zo’n stad veel (commerciële en economische) kennis. De Erasmus Universiteit én meerdere hogescholen halen het beste in studenten naar boven. Het eigentijdse karakter en uiterlijk zorgen ervoor dat Rotterdam een studentenstad is met een moderne twist. Compleet anders dan het historische Leiden, is alles in Rotterdam modern en nieuw. In Rotterdam staan niet de kroegen, maar clubs en disco’s wat meer in de schijnwerpers. Je vindt er niet alleen studenten, maar ook veel toeristen die in de stad zijn voor een citytrip.

Tilburg

Gemiddelde kamerprijs: € 335,-


Tilburg is de tweede Brabantse studentenstad, maar doet zeker niet onder voor Eindhoven. Klein maar fijn, dat is de beste manier om Tilburg te beschrijven voor studenten. Je zult er niet snel verdwalen, althans als je nuchter bent. Je kunt er studeren aan de Tilburg University en de hogescholen Avans en Fontys. In Tilburg zijn er maar liefst 146 kroegen voor 13.000 studenten, dat is dus nog geen 90 studenten per kroeg! Reken trouwens op flink wat drukte zo rond de Tilburgse Kermis. Check ook het programma van 013, een van de betere concertzalen in Nederland. Brabantse gezelligheid op kleine schaal, dát vind je in Tilburg.

Utrecht

Gemiddelde kamerprijs: € 359,-


Utrecht is met meer dan 30.000 studenten de tweede studentenstad van ons land. Meteen vanaf de UIT (Utrechtse Introductie Tijd) gaat het dak eraf, maar hier houdt het zeker niet op. Het hele jaar bruist de stad en in de studentenwandelgangen door het hele land wordt vaak nagepraat over de Utrechtse stapavonden. Studeren doe je aan de Uithof (ook wel Science Park Utrecht), waar je de meeste opleidingen van de Universiteit van Utrecht vindt. Voor alle andere zaken moet je in het centrum zijn. De middeleeuwse binnenstad biedt voldoende mogelijkheden voor ontdekking en avontuur. Aan de grachten vind je overigens sfeervolle en gezellige terrasjes, waar je in dezomer heerlijk kunt zitten.

Wageningen

Gemiddelde kamerprijs: € 315,-


Wil je graag goedkoop wonen? Dan moet je naar Wageningen. Hier vind je namelijk de goedkoopste kamers van het hele land. Een station vind je er overigens niet. Of nou ja, station Ede-Wageningen. Vanuit daar pak je de bus naar deze studentenstad. Een gebrek aan station is niet het enige wat Wageningen uniek maakt. Eenmaal aangekomen, ontdek je een prachtige campus mét studentenhuisvesting en moderne faciliteiten. De knusse en gezellige binnenstad biedt een ruime keuze aan kroegen en cafés. Handig is dat je alles op de fiets kunt ontdekken. Wageningen zorgt altijd voor een unieke ervaring, al is het maar omdat het bijzonder is dat zo’n kleine stad zowaar een universiteit heeft.

Wil je meer weten over op kamers wonen en de andere studentensteden? Bestel dan nu de Geldgids voor eerstejaarsstudenten! Het examencadeau voor iedereen die geslaagd is.


ISBN 978907938398-6

€15,95

Dit boek bestellen